Sterre

 

boekomslag 580KB kopie

 

 

 

 

 

uitgeverij: SWP Amsterdam                                                                              illustraties: © Mirèn van Alphen. www.mirenillustraties.nl

Deel uit de serie Historische Helden van Nino (imprent van uitgeverij SWP), waarin fictie en non-fictie (in aparte kaders) elkaar afwisselen. Sterre speelt zich af in het jaar 1649, een jaar na de Vrede van Münster die een eind maakt aan de Tachtigjarige Oorlog.

De twaalfjarige Suzanne is het jongste kind van Constantijn Huygens, dichter, musicus, tekenaar en secretaris van twee stadhouders: Frederik Hendrik en Willem II. Vlak na de bevalling overlijdt de moeder van Suzanne aan kraamvrouwenkoorts. Een nicht van vader Constantijn, Catharina Sweerius, neemt jarenlang de leiding van het huishouden op zich.  Het eerste gedicht dat vader Constantijn na de dood van zijn vrouw schrijft is ‘Op de dood van Sterre’. Sterre was de koosnaam voor zijn vrouw Suzanna.                                                           Dochter Suzanne heeft vier oudere broers, waarvan haar lievelingsbroer Christiaan de bekendste is als de beroemde natuurkundige en uitvinder. Het leven binnen het (welgestelde) gezin Huygens, wonend in het 17e eeuwse Den Haag, wordt sfeervol beschreven vanuit het perspectief van Suzanne (de ik-persoon). Door de briefwisseling die Suzanne met Christiaan onderhoudt, krijgt het boek iets van de sfeer van een dagboek.

Sfeervolle kleurrijke illustraties van Mirèn van Alphen vullen de tekst uitstekend aan. Sterre geeft een prima tijdsbeeld van de Nederlanden in de Gouden Eeuw.